Vijf molens die je móet zien in het Nationale Molenweekend

Nederland is een molenland en Gelderland draait zijn eigen rondje mee. In onze provincie staan bijna tweehonderd molens. Minder dan in Noord- of Zuid-Holland, maar bijzonder is dat je in Gelderland verschillende types tegenkomt. Naast windmolens zijn er op de Veluwe en in de Achterhoek ook veel watermolens te vinden. En in Zeddam is zelfs nog een rosmolen. De Ridders van Gelre geven tips voor een mooi Molenweekend.

Rosmolen in Zeddam Foto: Omroep Gelderland

1. De rosmolen van Zeddam
De rosmolen van Zeddam is zaterdagochtend tot 12.00 uur in bedrijf. Dat is de eerste keer in bijna drie jaar. Vanwege de coronacrisis stond de rosmolen al die tijd stil. Speciaal voor luisteraars van Radio Gelderland en volgers van de Facebookpagina Ridders van Gelre is het paard weer van stal gehaald.

Want dat is kenmerkend voor een rosmolen; niet de wind of het water, maar een paard zet de machine in beweging. Toon Hebbing van de rosmolen in Zeddam heeft afgelopen donderdag al even geoefend met Dominique. “Ze is al 28 jaar, maar deed het na drie jaar nog uitstekend.”

Grafelijke Torenmolen in Zeddam
Foto: Omroep Gelderland

2. De Grafelijke Torenmolen van Zeddam
Pal tegenover de Rosmolen in Zeddam staat nog een bijzondere molen. De Grafelijke Torenmolen in Zeddam is de oudste nog bestaande windmolen van Nederland. Deze behoort dan ook tot de honderd belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. De Grafelijke Torenmolen behoort nog altijd tot de bezittingen van kasteel Huis Bergh. Dat was al zo bij de oprichting rond 1440. In dat jaar moeten de ros- en windmolen al tegenover elkaar hebben gestaan. Zaterdagochtend zijn beide molens toegankelijk voor publiek. Op zondagmiddag is alleen de Grafelijke Torenmolen in bedrijf.

Mallumse Molen Foto: Omroep Gelderland

3. De Mallumse molen bij Eibergen
Dan is het nu tijd voor een watermolen. Een rad in de Berkel levert energie voor de Mallumse molen. Een voorganger wordt al genoemd in 1188. De huidige watermolen stamt uit 1748. Tot in de twintigste eeuw stond tegenover deze korenmolen ook een oliemolen, maar die is honderd jaar geleden gesloopt. Het mooiste zicht op de watermolen krijgen bezoekers vanaf het water tijdens een tochtje met de Berkelzomp. Deze legt naast de sluis bij de watermolen aan. De Mallumse molen bij Eibergen is zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur in bedrijf.

Molen de Fortuin in Hattem.

4. Molen de Fortuin in Hattem
Molen de Fortuin staat prominent op de noordwesthoek van de Hattemse stadswal en is daarmee beeldbepalend voor het zicht op de oude Hanzestad. Al in de middeleeuwen stond op deze plek een molen. Die was van levensbelang voor de voedselvoorziening van de stadsbewoners. De huidige molen is gebouwd in de negentiende eeuw. Niet in 1852, zoals de gevelsteen doet vermoeden, maar in 1816. Molen de Fortuin in Hattem is zaterdag van 10.00 uur tot 16.30 geopend voor bezoek.

Molen De Koe, Ermelo. Foto: Omroep Gelderland

5. Molen De Koe in Ermelo
Op 30 augustus 1990 legde een bliksemschicht uit een gitzwarte hemel molen De Koe in Ermelo in de as. Het monumentale gebouw brandde volledig af. De molen deed ten tijde van de brand dienst als discotheek. Veel inwoners van Ermelo hebben hier hun levenspartner ontmoet. Molen de Koe was dus een belangrijke pilaar in de Ermelose samenleving. Door de inzet van veel vrijwilligers is de molen in 2008 herbouwd. Molen de Koe is zaterdag van 10.00 uur tot 16.30 uur in bedrijf.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in