Ankeiler: Blijdschap bij zes Veluwse gemeenten die zich de afgelopen tijd gezamenlijk hebben verzet tegen de opening van Lelystad Airport.

- Blijdschap bij zes Veluwse gemeenten die zich de afgelopen tijd gezamenlijk hebben verzet tegen de opening van Lelystad Airport. Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst gingen in april nog langs bij minister Mark Harbers, om te vragen om een zorgvuldig proces. "Deze twee jaar extra kunnen daar enorm bij helpen."

Burgemeester Marleen Sanderse van Hattem herinnert zich het gesprek met minister Harbers nog goed. "Wij hebben daar aangegeven dat hij niet op stel en sprong een beslissing moest nemen over Lelystad Airport, maar goed alles moest afwegen. De stikstofuitstoot, de vliegroutes die laag over de Veluwe zouden gaan, maar ook wat we in de toekomst met Schiphol gaan doen. Deze twee jaar uitstel moeten daar bij helpen."

Zorgvuldiger proces

Sanderse spreekt dan ook namens de zes gemeenten als ze haar blijdschap over de beslissing uit. "Dit is precies waar wij voor gepleit hebben. We willen een zorgvuldig proces, waarbij onze inwoners ook actief betrokken worden. Dat is tot nu toe niet gebeurd. De minister neemt nu een goed besluit, dat mag ook wel eens gezegd worden."

Minister Harbers van Infrastructuur zegt dat het openen van Lelystad Airport niet zozeer een politieke kwestie is, maar 'vooral een probleem in de praktijk'. Er moeten nog twee zaken geregeld worden 'die tijd kosten voordat je überhaupt een besluit kan nemen over Lelystad Airport'.

Natuurvergunning en laagvliegen

De luchthaven zelf moet de natuurvergunning regelen. Een eerdere aanvraag werd afgewezen, omdat de stikstofberekeningen van het vliegveld niet juist waren. Een besluit over de laagvliegroutes is aan het kabinet. Maar 'het project om het nieuwe luchtruim in te delen duurt ook nog even'. Zodra dit allemaal geregeld is, "kunnen we een besluit nemen", zegt Harbers.

Het liefst zien de zes gemeenten dat Lelystad Airport helemaal niet open gaat. "Maar als het probleem met de laagvliegroutes is opgelost, en er ligt een goed en gedegen plan, dan zijn we altijd bereid daarover met het ministerie in gesprek te gaan", zegt Sanderse. "Dat was nu absoluut niet het geval, dus het is meer dan terecht dat er de komende twee jaar geen besluit genomen zal worden. Ik denk dat onze inwoners hier ook echt blij mee zullen zijn, en daar gaat het ons om."

De gemeente Harderwijk, die in het verleden regelmatig liet weten de bezwaren van andere Noord-Veluwse gemeenten niet te delen, laat in een reactie weten dat het uitstel geen gevolgen heeft voor de lokale visie:

"Wij hebben altijd het standpunt gehad dat - op het moment dat zij opengaan - wij kijken welke kansen daar voor ons mee gemoeid zijn. Het uitstel heeft geen gevolgen voor onze visie daarop of op de inhoud. Ook heeft het uitstel geen directe financiële gevolgen voor ons, immers wij investeren zelf niet in Lelystad Airport."

Niet zonder slag of stoot

Een besluit over Lelystad Airport zal ook in 2024 binnen de regering en de coalitie niet zonder slag of stoot gaan. De regeringspartijken zijn verdeeld over de toekomst van Lelystad Airport, en veel oppositiepartijen zijn mordicus tegen de opening van de luchthaven. In het coalitieakkoord staat alleen dát het kabinet een besluit zal nemen en niet wat dat besluit dan is.

Zie ook: Dossier vliegveld Lelystad

Deel dit artikel