Ankeiler: De eerste jeugdbestuursagenda van het jeugdbestuur van Waterschap Vallei en Veluwe is een feit.

- De eerste jeugdbestuursagenda van het jeugdbestuur van Waterschap Vallei en Veluwe is een feit. Het jeugdbestuur presenteerde onlangs de agenda aan een even zo trots dagelijks én algemeen bestuur van het waterschap.

De agenda is nu ook voor publiek te lezen via www.vallei-veluwe.nl/jeugdbestuursagenda

Vier thema’s

In de jeugdbestuursagenda zijn door de jongeren vier thema’s aangewezen die zij heel belangrijk vinden, namelijk Waterbewustzijn, Waterschapsbewustzijn, Duurzaamheid en Kwaliteit van de leefomgeving. Binnen het thema Kwaliteit van de leefomgeving benoemden zij twee subthema’s: Bodem en Vergroenen omgeving.

Wilhelmine Rambonnet, voorzitter jeugdbestuur Waterschap Vallei en Veluwe: ‘We hebben eigenlijk alle onderwerpen die we belangrijk vonden verwerkt, we hebben nergens een keuze of consensus in hoeven maken. Al onze interesses zijn samengevoegd in één agenda. Daar ben ik erg trots op! Met de agenda onder de arm willen we concrete resultaten laten zien binnen nu en twee jaar.’

Met deze agenda onder de arm zetten zij zich de komende jaren in om het waterschap te voorzien van gevraagd en ongevraagd advies, maar ook vertalen zij de boodschap van het waterschap rondom deze onderwerpen naar leeftijdsgenoten.

Aan de slag

De jongeren zijn in augustus 2021 geïnstalleerd. Sindsdien zetten zij zich met veel energie in voor het waterschap op de verschillende thema’s uit de jeugdbestuursagenda. Zo adviseren ze bijvoorbeeld collega’s van het waterschap én gemeenten over het betrekken van jongeren bij het plaatsen van windmolens, adviseren ze uitgevers van lesmaterialen over waterbewustzijn en overstromingsrisico’s. Ze enthousiasmeren collega’s van het waterschap duurzamer te werk te gaan, zijn in gesprek met gemeenten en inwoners over het verbeteren van de kwaliteit van de bodem in tuinen zodat de egel floreert. Ook stimuleren ze scholen en gemeenten om schoolpleinen en braakliggende terreinen te vergroenen én brengen ze jongeren en ouderen bij elkaar om een lokale beek nieuw leven in te blazen.

Marijn Ornstein, dijkgraaf Waterschap Vallei en Veluwe: ‘ Zorgen voor een waterrobuuste en toekomstbestendige leefomgeving voor degenen die nu en in de toekomst in ons gebied wonen en werken: dat doen we niet alleen vóór toekomstige generaties, maar juist ook mét de volgende generatie. De bestuursagenda van ons jeugdbestuur staat vol met vernieuwende en verfrissende ideeën die schreeuwen om uitgevoerd te worden.’

Gezocht: extra jeugdbestuurders!

Het jeugdbestuur van Waterschap Vallei en Veluwe bestaat uit zeven jongeren, waaronder één voorzitter: Wilhelmine Rambonnet (voorzitter), Emma van der Zee, Meike Tigchelaar, Silas Spieker, Luuk Linthorst en Tjerk Groot Wesseldijk. De zittingstermijn is één schooljaar, maar alle jongeren hebben aangegeven door te willen gaan. Ze zoeken zelfs versterking! Zodat het Jeugdbestuur van het jaar 2023 misschien wel uit 10 jeugdbestuurders bestaat.

Dus: woon je in het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe (tussen de IJssel, de Nederrijn, de Utrechtse Heuvelrug en de Randmeren), ben je tussen de 15 en de 18 jaar oud, ben je leergierig, geïnteresseerd in politiek en/of het waterschap(swerk)? Laat van je horen en stuur je CV en korte motivatie in naar jeugdbestuur@vallei-veluwe.nl

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel