ARNHEM - Minister Van der Wal (van Natuur en Stikstof) steunt de Gelderse stikstof aanpak voor de Veluwe. Minister van der Wal: “Het Veluwe Arrangement, de Gelderse stikstofaanpak voor dit gebied, is hoe we het moeten doen: samenwerken!” Dit zei ze tijdens de Dag van Gelderland, in Nijkerk.

Bij deze jaarlijkse bijeenkomst zijn veel Gelderse bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit Gelderland aanwezig.

Minister van der Wal benadrukte dat we voor een grote opgave staan als het gaat om klimaat, water en stikstof.

Samen de schouders eronder

Onze grootste uitdaging is de transitie van het landelijk gebied. De opgave voor klimaat en water zijn net zo heftig als stikstof. Zo niet, heftiger. We moeten samen de schouders zetten onder een slimmere en schonere manier van werken, vervoeren, produceren, boeren en recreëren op en rond de Veluwe. Als land moeten we naar een andere balans tussen natuur en economie

Christianne van der Wal

Minister van Natuur en Stikstof

Eens en voor altijd oplossen

Provincie Gelderland werkt samen met tientallen partners aan het stikstofvraagstuk. We zetten in op vermindering van stikstof, versterking van de natuur en verduurzaming van sectoren. Iedereen moet daaraan bijdragen. De Veluwe is een belangrijk gebied om dit vraagstuk provinciaal én landelijk op te lossen. Dat komt door de centrale ligging en de aanwezigheid van veel bijzondere natuur. Maar alleen met het oplossen van het stikstofvraagstuk zijn we er niet. Water en klimaat zijn minstens zo belangrijk. Daarom werken de gemeenten, waterschap, provincie en Rijksoverheid aan een gezamenlijke aanpak. Voor water, stikstof én klimaat op de Veluwe. Dat noemen we: het Veluwe Arrangement.

Gelders gedeputeerde Peter Drenth:

"We willen dit vraagstuk voor eens en voor altijd oplossen. Dat biedt de duidelijkheid waar we allemaal om staan te springen. Samen kunnen we slimmer en schoner te werk gaan."

Tot nu toe zijn 3 gemeenten hierbij betrokken: Ede, Apeldoorn en Barneveld. Gesprekken met de andere Veluwse gemeenten volgen eind september 2022.

We moeten het samen doen

'We zijn in Gelderland heel blij met de steun van de minister. We komen alleen verder door het samen te doen. '

Veluwe Arrangement

Met het Veluwe Arrangement werken de verschillende overheden in 1 gebied aan vraagstukken rond water, klimaat en stikstof. Er moet duidelijkheid komen over wat er op de Veluwe kan, op de lange termijn. Daarbij horen ook afspraken over emissiearme en CO2-neutrale ontwikkelingen. Bijvoorbeeld: meer koeien in de wei is goed voor minder stikstof, maar slecht voor waterkwaliteit. Het Veluwe Arrangement pleit voor een mix van maatregelen, die goed zijn voor meerdere doelen. In dit geval: wél de koeien naar buiten, én voldoende grond om vee te laten grazen en voer te telen. Met een schone stal en ruimte voor de juiste manier van bemesten.

Drenth:

'" Je moet het in de combinatie van maatregelen zoeken. En in de onderlinge afspraken, om dat voor elkaar te krijgen. Samen kom je verder."

Minister van der Wal is blij om te zien dat Gelderland voortvarend aan de slag gaat met oplossingen voor het klimaat, water en stikstof. Het Veluwe Arrangement biedt aanknopingspunten, om deze grote vraagstukken eens en voor altijd op te lossen.

Van der Wal:

"'Ik roep iedereen op, om hier samen de schouders onder te zetten. Niet alleen op de Veluwe, maar ook in de rest van de provincie."

Provincie Gelderland ziet in het Veluwe Arrangement een gebiedsgerichte aanpak, die ook in meer gebieden te gebruiken is.

Deel dit artikel